Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK

Tähtipuu - jouluantologia: Kirjoittajapiiri Kursiivi

Kannen pohjakuva: Ira Lallo

Ulkoasu, taitto ja reprotyö: Kuvitar, www.kuvitar.fi

Painotyö: DomusPrint Oy, Tampere

ISBN 978-952-92-2704-4

Kirjoittajat: Anneli Hyyrynen, Riitta Komi, Sirkka Lindell, Hilkka Mattila, Eija Mättö, Irma Notkola, Kirsti Paakkanen, Galina Punkkinen, Liisa Pukki, Riitta Pukki, Anja Romu, Tuula Uro

Kirjan koko 120 sivua, 25 värikuvaa

1. Julkistamistilaisuus osuuspankilla 18.11.2007 klo 16. Paikalla naisvaltaista yleisöä noin kaksikymmentä. Lämmin, tunnelmallinen tilaisuus. Tarjoiluna siideriä, glögiä, kahvia, täytekakkua ja pikkupurtavaa

2. Julkistamistilaisuus Miehikkälän Ratevassa. Kts. Kuvagalleria.

Jouluantologiaa voi ostaa 15 euron hintaan kirjoittajilta.

Näytteitä kirjasta:

TÄHTIRUNOJA

tähti istuu kanssani
odottaa
pimeys sulaa
joulu palaa
            *
tähti nukahtaa
pimeyden kämmenelle
kirkkaus kulkee varpaillaan
            *
jouluilo yllättää minut
tähti välähtää
silmissäsi
paimen
            *
kaamosyö unohti
kastella tähtiä
 
joululahjaksi annan kastelukannun
että kasvaisivat
            *
tähti lojuu portaikon yllä
jouluilo saapuu
näetkö minut nyt?
            *
paimen yksin tietää,
miten tähtitaivas herää:
on oltava hiljaa
            *
huomenna, joulu
palaat vihdoin kotiin,
tähtitaivas
syli levällään odottaa ovella
            *
jouluyö kuuntelee:
kukaan ei laula niin
kauniisti kuin tähti
            *
ihminen tarvitsee tähteä
jouluyötä
välähdystä ikkunassa
 
 Anja Romu

JOULUPUKIN EVAKKOMATKA
 
Muuan tuttavani mietiskeli, kuka jäi lampaiden kanssa, kun kaikki
paimenet menivät Betlehemin talliin katsomaan lasta. Uskon, että
enkelit mielihyvin päivystivät sen aikaa kedolla, eikä lampailla ei ollut mitään hätää.
 
Enemmän olen aprikoinut, missä Joulupukki oli viime sotien aikana.
Korvatunturi on  niin lähellä valtakunnan rajaa, että pois pukin oli sieltä joukkoineen tultava. Joulupukin koti on ollut vuodesta 1927 Markus-sedän ilmoituksen mukaan Korvatunturi. Aikaisemmin hän asusteli suuren lumivuoren sisällä Haltiotunturilla ja vieläkin aikaisemmin pukilla oli Pohjoisnavalla jäätikköjen ja lumen keskellä sievä mökki.
 
Uskonkin, että vuonna 1939 kun talvisota syttyi, Joulupukki joutui kaiken joulukiireen keskellä
muuttamaan majaa. Sodan melskeissä häneltä oli pitkän aikaa osoitelistat kadoksissa, koska
tuntemattomat sotilaat saivat häneltä monta vuotta paketteja. Koska Joulupukki kuuli lasten lahjatoiveet Korvatunturin korvien avulla, hän ei evakossa oikein saanut mitään tietoja. Tavaraa oli muutenkin tosi vähän. Kekseliäs piti olla tonttupajassakin. Moni pikkutyttö sai useampana vuonna saman nuken lahjaksi. Tonttu pihisti nuken ennen joulua ja aattona nukke saapui kotiin uusissa vaatteissa ja saipa se joskus sängyn tai rattaat mukaansa.
 
Missä joulupukki ja tontut sitten majailivat? Heidän nimiään ei löydy siirtoväen asutusluetteloista eikä joulumaan väki tarvitse passeja. Luulen, että pukki matkasi aikaisempia asuinpaikkojaan seuraten ensin Kilpisjärven kautta Ruotsin puolelle. Ruotsalaisethan väittävät pukkia omakseen, joten hetken hän on tainnut siellä viivähtää. Osoitteenmuutosta hän ei Ruotsiin kuitenkaan tehnyt.
 
Sen jälkeen pukki meni Grönlantiin, sieltä löytyy Joulupukin iglu. Tanskalaiset lapset kirjoittelevat vieläkin toiveitaan sinne. Myös sen asuinpaikan pukki jätti melko pian. Hän jatkoi matkaa ja sai turvapaikan Pohjoisnavalta amerikanserkku Santan luota.
 
Sodan loputtua Joulupukki palasi Korvatunturille. Hän menetti kuitenkin rauhanneuvotteluissa pikkuserkulleen pakkasukolle Korvatunturin toisen korvan, joten lahjatoiveiden kuuleminen on heikompaa kuin ennen sotia. Korvaukseksi korvan menetyksestä Rovaniemen kaupunki ryhtyi vuonna 1967 suunnittelemaan Joulumaata. Nyt Joulupukki voi työskennellä työtiloissaan Rovaniemellä ja viettää vapaa-aikaa Korvatunturilla.
 
Miten pukki sitten kulki Pohjoisnavalta Suomen lasten luo? Ensin hän tuli koiravaljakolla Lappiin ja vaihtoi Kilpisjärvellä porokyytiin. Tänä vuonna Itsenäisyyspäivänä järvitonttu kertoi minulle suuren salaisuuden. Jos lunta ei tule lähiaikoina , niin Joulupukki on suunnitellut ottavansa käyttöön sisävesilaivan. Nimi taisi olla Hanhi tai Väinölä.
 
Hilkka Mattila   

7 OIKEIN JA RISAT

Sain maat ja mannut ja tavarat/ystävät yhen tekevät/ja tyhjänpäiväiset tarpeet/Rutiköyhä henkeni itki/olemattoman hiljaisuutta.

Heitin turhuudet/surin itkuni iloksi/uskalsin uudeksi syntyä/vanhaksi nuortua/pudota pienten ilojen onneen/köyhyä paljonsaaneeksi.

Anneli Hyyrynen

©2019 Kirjoittajapiiri Kursiivi - suntuubi.com